2011. szeptember 12., hétfő

Felnőtt ember vagyok! és ehhez a nemiség is hozzátartozik...


Tájékozatlansággal, szemérmességgel, nagyfokú idegenkedéssel szembesülhetünk, ha értelmi fogyatékos emberek szexualitásáról beszélünk: a téma jelenleg Magyarországon tabu. Ezen persze nem segít, ha szenzációvadász módon, egyoldalúan közelítjük meg a témát, vagy ha az intézmények és érdekvédők között létező ellentéteket kiélezni próbáljuk. Mindannyiunk, az egész társadalom célja egy lehet csak: az érintett emberek alapvető jogainak, emberi méltóságának minél szélesebb körű biztosítása.
Ahogyan egyéb más területeken is, ezügyben is a legfontosabb megérteni: az értelmi fogyatékossággal élők alapvetően semmiben nem különböznek a társadalom többségétől. Igényeik, vágyaik, motivációik ugyanolyanok lehetnek, mint az ép emberek esetében, de az övék is legalább olyan heterogén, mint bármely más társadalmi csoport.
A módszeres, megfelelően végiggondolt, felépített felvilágosítás hiányát egyes bentlakásos intézményekben tovább súlyosbíthatják a „normális” szociális viselkedés és a szexualitás, a párkapcsolati gyakorlat elsajátításának hiányosságai. Elsődleges lenne, hogy a nélkülözhetetlen biológiai tudnivalókon túl az alapvető értékrend, a saját nemi szerepünk, az egészséges párkapcsolat, az örömteli szexuális élet kérdéseire hangsúlyt fektessenek a felvilágosítás, majd az intézményi élet (vagy akár nappali ellátás) során.
A megoldást minden érintett fél párbeszéde jelentené: érintett önérvényesítők, érdekvédők, az ellátó intézményekben és szociális szférában dolgozó szakemberek, pedagógusok együttműködése.


Hazánk 2007-ben elsők között ratifikálta a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezményt, amely kimondja: el kell ismerni a házasságkötésre alkalmas korú fogyatékossággal élő személyeknek a házasságkötéshez és családalapításhoz való jogát, valamint azt a jogukat, hogy szabadon és felelősségteljesen dönthessenek gyermekeik számáról, hogy hozzáféréssel bírjanak az életkornak megfelelő információkhoz, a reproduktív és családtervezési oktatás elismerést nyerjen, valamint hogy biztosítsák számukra e jogok gyakorlását lehetővé tevő eszközöket. A szöveg ezen a téren is az emberi méltósághoz fűződő alapvető jogok garantálását írja elő. Hangsúlyozzuk: ez egy általunk is ratifikált ENSZ Egyezmény, azaz Magyarországon hatályos jogszabály.


Hogy mikor ér össze a jog és a gyakorlat – egyelőre kérdés.

forrás: KULCSprogram

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése