2013. december 3., kedd

Múló rúzs


Szakmai program keretében színházban játunk.  A Baltazár Színház előadásában néztük meg a Múló rúzs című darabot.
A Baltazár Színház 1998. januárjában alakult, és Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll.
A színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok “másságának” elfogadtatásában, út az értelmi sérült emberek számára az össztársadalomba való integrálódáshoz. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani. A rendszeresen színházba járókon kívül olyan embereket is szeretne a publikum soraiba bevonni, akik eddig nem látogattak más színházakat, de akiknek szociális érzékenységét a Baltazár Színház darabjai felébresztik. Célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon.
Az emberekre az érzelmeken – a művészeten – keresztül lehet leginkább hatni. A hatás eléréséhez az előadások magas színvonala a biztosíték.

A színdarab egy jótékonysági esten került bemutatásra, melyet a Teljes Élet Tábor javára szerveztek. A Teljes Élet Szociális Alapítvány sérült fiatalokat segítő szolgálatának 30 éves évfordulóját ünnepli ebben az évben. 1983 óta szervezik mozgás- és halmozottan sérült gyermekek és fiatalok nyári táboroztatását Söréden, önkéntes kortárs segítők bevonásával. A Fejér megyei falu sokak számára fogalommá vált, hiszen 30 éve nyaralnak fogyatékos gyermekek és fiatalok a római katolikus plébánia épületében. A sörédi szolgálatot kezdettől fogva dr. Simonyi Gyula ügyvéd szervezte. Áldozatos munkájában számos társa akadt, akik hosszabb-rövidebb ideig részt vállaltak a feladatokból. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a település lakossága elfogadta és befogadta a sérült fiatalokat, és számos személyi és természetbeni segítséget nyújtottak, nyújtanak a tábornak. Ma már évente több mint 100 mozgás- és halmozottan sérült, többnyire Székesfehérváron, illetve Fejér megyében élő gyermeket és fiatalt nyaraltatnak.







A Múló rúzs kabaré az idő múlásáról szól. Arról, hogy a velünk született bölcsesség nem veszett el, csak ahogy öregszünk, egyre inkább elfelejtjük. Újra meg kell találni magunkban az igaz, tiszta embert.


5 megjegyzés:

  1. én bármikor nagyon szívesen megnézném a fiatalok előadását!

    van egy ismerősöm, három gyermekük van, kettő közülük közepesen sérült, egy nem annyira. Mind a három gyermek járt/jár ilyen színjátszó körbe, voltam is előadásukon. Azt a lelkesedést nem tudom leírni, ahogy szerepeltek ezek a fiatalok. Ügyesek voltak, nem bakiztak, látszott, hogy hatalmas munka van mögöttük. Nagyon szerettem nézni Őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szuper előadás volt, a szereplők, és a rendezés is nagyon ott volt!-) A mi fiataljaink is nagyon szeretnek szerepelni, meg is ragadunk minden lehetőséget-) Orsi, ha lehetőséged lesz rá, ne hagyd ki!!!-)

      Törlés
    2. már csak az ismerősöm miatt is megteszem/megtenném, hogy bármikor megnézném Őket!

      Törlés
  2. Én is láttam őket, szuperek! Le a kalappal előttük!

    VálaszTörlés