2013. január 25., péntek

Barátság(?)


" ...a barátság szabad és csöndes vonzalom, melyet az értelem irányít, és a szokás tartósít."

Egyik legfontosabb emberi kapcsolatunk: a barátság.

Mit jelent a barátság?

Els
ősorban az adás örömét, a társas kapcsolatot.
Olyan lelki szükségletek kielégítését, amelyeket más társas kapcsolatok nem, vagy csak részben elégítenek ki.

„A barátság egy lélek, mely két testben lakozik.”  fogalmaz Arisztotelész.
Szerintem a barátság olyan, mint a híd. Pillérekre épül és összeköt.
Az igaz barátság az, ha helyet adunk a szívünkben valakinek, aki legalább annyira fontos, mint saját magunk. Igaz barát az, aki feltétel nélkül tud szeretni, annak ellenére, hogy tudja hogy ki vagy, ki voltál és talán ki lesz majd belőled. Az igaz barát az, aki belelát az életedbe és tudja mi a jó neked. Aki látja a fától az erdőt és megpróbál megóvni a csalódásoktól. Aki meghallgat, ha valami baj van, ha nagy öröm ért, vagy ha egyszerűen beszélgetni van kedved. Aki rád nyitja az ajtót, ha beteg vagy, vagy felhív, ha már régóta hallgatsz…

Mai rohanó világunkban ez azonban utópiának tűnhet. Most, a XXI. sz. elején sokkal inkább igaz Plautus mondása: Homo homini lupus – Ember embernek farkasa.
Sok ember van, kit elfogadunk barátnak, aztán lehet csalódunk… Nem felelhet meg mindenki barátnak. Nagy felelősséggel járó szerep ez.
A világban kevés az őszinte kapcsolat… Kevés az emberek bizalmasa. Nehezen barátkozunk. Amit az emberek általában barátságnak neveznek, az sajnos legtöbbször nem egyéb, mint átmeneti cinkosság, érdekkapcsolat.

Igaz barátot találni nehéz…
Előbb mérlegelni kell, hogy kit választasz barátnak, de utána már hűségesnek lenni.”(Seneca) Ez talán azt jelenti, hogy ne engedjünk magunkhoz közel hamar embereket, mert akkor silány kapcsolatokra és keserű csalódásokra számíthatunk. Ha viszont elfogadsz valakit igaz barátodnak, akkor maradj hozzá hű.

A barátság nem kötöttség és nem elkötelezettség, hanem két ember között önként és jó esetben egy életre köttetett kapcsolat.

„Van-e még barátság a világon? Fiatal emberek azt hiszik, van; de aztán megtudják, hogy amit barátságnak hittek, csak pajtásság volt. A barátság sokkal bonyolultabb, fájdalmasabb és erőszakosabb kapcsolat, mint a szerelem. A szerelem adni és kapni akar. A barát csak adhat. Barátság, abban az értelemben, szűkszavúan, ahogy két ember, kézfogás és ígéret nélkül, egy életre jótáll a másikért.” (Márai)

3 megjegyzés:


  1. Társad a bajban, rosszban és jóban,
    Magányodban, mélypontodban,
    Napfényben, sárban, örömben, gyászban,
    Szép napokban, vesztes harcban.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, nálam a barátságot szinte sosem az értelem irányítja, hanem valami belső rezgés. Az értelem e téren gyakran félrevezetne, inkább bízom a megérzéseimben.

    VálaszTörlés
  3. Minden embernek mást takar a szó: barátság. Már sokat gondolkodtam azon, nekem mit. Még nem tisztult le :)

    VálaszTörlés