2010. december 9., csütörtök

A tükör ott benned...



Van egy pillanat, amikor a legmagabiztosabb utazó is megtorpan. Elbizonytalanodik. Akár húszéves, akár ötven. Az életkornak nincs jelentősége. Azt mondják, az a szerencsésebb, ha minél korábban történik meg a dolog. De ez sem biztos. A lényeg, hogy legalább néhány perced legyen még hátra az életedből. Néha az is elég. Szóval van egy pillanat, amikor minden, ami addig kézzelfoghatóan valóságosnak és logikusnak tűnt, egyszerre összezavarodik. Az ösvény, melyen addig oly biztos lábakkal gyalogoltál, hirtelen átláthatatlanná válik és nyoma veszik. Ilyenkor ott állsz magányosan, tanácstalanul, mint szegény Csongor úrfi a hármas útelágazás előtt: most vajon merre tovább? Kérdőn, aggodalmas arccal nézel körül, és arra vársz, hogy jöjjön valaki és segítsen rajtad. Mondja meg, merre kell menned és mit kell tenned. Mi lenne a jó számodra. Ami biztosan jó. Talán még akad is néhány tanácsadód: egy lelkes ezoterista, egy barátod, a csupaszív nagynénikéd, vagy a mindent tudó főnököd. Talán mondanak is egy-két okosságot, ami végső soron a javadra válik. Talán fel is bátorodsz egy kicsit. De ez még kevés. Ahhoz, hogy továbblépj, nem elég az elszántság, de még a bátorság sem.
Többre van szükség. 
Eljött ugyanis a pillanat, hogy őszintén, kíméletlenül magadba nézz. Úgy, mint talán még soha. Hogy számot vess magaddal és mindazzal, amit tenni szeretnél. És amit nem. Ezúttal nem kell alakoskodnod: önmagad előtt nincs takargatnivalód. A tükör, ott benned, amúgy sem hazudik soha. Ezért is vonakodsz, hogy belenézz. Mégis azt mondom, tekints bele bátran!
Szembesülj igazi valóddal és lásd, hányféle idegen maszkot húztál már az arcodra fölöslegesen!
Hányféle utat hittél üdvösnek, miközben eredeti célodtól egyre távolabb sodródtál.
Hány könnyet és hány verítékcseppet hullattál hiábavalóan.
De ne sajnálkozz emiatt. Éppen a múltad az, amely most idevezetett. Az útelágazáshoz, ami lehetőséget kínál arra, hogy felelősen dönthess a sorsodról. Ne feledd: a döntés mindig a tied. Senki más nem hozhatja meg helyetted.
Ne is kérd...
Ne is engedd...
A döntés: hatalom. Magad uralkodj a saját életeden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése